maanantai 12. heinäkuuta 2010

Tänään söin leipää

Ennen Italiaan muuttoa en arvannutkaan, kuinka suuri sopeutuminen maan ruokakulttuuriin on. Muistan kyllä kuinka nopeasti Fuengirolan ainoasta ruisleipiä tekevästä leipomosta ostettu musta herkku katosi pöydästä yhdellä istumalla, kun asuimme perheeni kanssa Espanjassa puolisen vuotta. Ajattelin kuitenkin, että italialainen ruoka pesee suomalaisen mennen tullen, ja sitä paitsi pastaahan sitä tulee itse Suomessakin kokattua.

Kaipasin kuitenkin yllättäen suomalaisia terveellisiksi miellettyjä ruokia, täyttäviä ja kuitupitoisia. Ruisleipää siis, mutta paljon muutakin. Kaurapuuroa, karjalanpiirakoita, maksalaatikkoa. Leipomista ja uuniruokia kaipasin ylipäänsä, koska meillä ei ollut uunia. Ei Sienassa eikä Bolognassa.

Nyt olen taas pikkuhiljaa totutellut turvallisiin suomalaisiin makuihin. Kun on niin hyvät kelit leipoakin, pyöräytin helppoakin helpomman ja maistuvan puolukkaruisleivän. Voisiko suomalaisempaa enää olla? Taisinkin vetää melkein puoli leipää lämpimiltään... Resepti on Vegemisiä-blogista. Leivästä tuli makeahko varmaankin käyttämäni Extra-puolukkahillon takia, joten ensi kerralla laittaisin hunajaa vähän vähemmän (tai tekisin hillon itse).

Puolukkainen ruisleipä

1,5-2 dl piimää tai jugurttia
1,5 dl vehnäjauhoja
2 dl hienoja ruisjauhoja (taikka 1 dl hienoja ja 1 dl karkeita ruisjauhoja)
1 dl grahamjauhoja
1 dl puolukkahilloa
0,5 dl pellavansiemeniä
0,25 dl hunajaa
1,5 tl suolaa
1 tl soodaa

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vaivaa taikinasta notkea. Piimän tai jugurtin määrä riippuu puolukkahillon kiinteydestä; mitä kiinteämpää hillo on, sitä enemmän voi lisätä nestettä. Rasvaa ja jauhota leipävuoka ja kaada taikina siihen. Taikinan ei tarvitse nousta, joten voit lykätä vuoan uuniin heti, kun lämpö on kohdillaan. Anna paistua kauniin ruskeaksi tunnin verran. Jos haluat leivästä hieman tuhdimman ja paksumman, lisää huoletta aineksia ja tarkkaile paistoaikaa.

2 kommenttia:

  1. Otitko kuvaa herkkuleivästä? :) Puolukka antaa rukiille kivasti hapokkuutta, ja sopii muutenkin leipään.

    VastaaPoista
  2. Insanity: En saanut otettua kuvaa, kun kameramme on tällä hetkellä Espanjassa. Puolukka toi mielestäni leipään mehevyyttä, mutta kovin hapokkaalta se ei yllättäen maistunut.

    VastaaPoista