keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Jokapäiväinen leipämme

On muuten yllättävän hankalaa taipua rennompaan aikatauluun. Eilen olin kyllä koululla yhdeksästä neljään, ja päivä meni oikein mukavasti, mutta tämän päivän kaltaisena täysin tyhjänä päivänä hypin melkein seinille. Tavallaan olen aika innoissani Kalevala-tuntien suunnittelemisesta ysiluokalle, mutta nekin ovat edessä vasta joulukuussa. Pöh. Onneksi nään Bolognasta tuttua italialaista vaihtaria tänään. Hän opiskelee suomen kieltä ja pyysi minulta hieman apua. Italian-kontaktit ovat jääneet alkusyksynä aivan minimiin. Viimeksi olen jutellut kunnolla italialaisten kanssa silloin heinäkuussa, kun pari bolognalaista suomen kielen opiskelijaa oli vieraanani pitkän viikonlopun Jyväskylässä.

Nyt onkin sopiva hetki päivittää rästissä olevia asioita. Tänä syksynä olen hurahtanut leivän leipomiseen. Muutama mukava resepti onkin tarttunut taskuun. Tässä parhaimmistoa:

Birgitan tumma lempileipä
kirjasta Taivaallista leipää, alkuperäinen ohje Taikinatiinun blogissa.

Leipä saa mukavan tiukan koostumuksen, kun sitä paistaa jälkilämmöllä. Minulla ei ollut kaikkia aineksia, kuten kahta erilaista ruisjauhoa tai vehnänalkioita, joten muokkasin ohjetta hieman (alla oma versioni). Tein ohjeen myös puolikkaana, kun aiemmassa kämpässä ei ollut pakastinta. Tällä ohjeella tulee kaksi vuokaleipää.

2 dl grahamjauhoja
4,5 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl vehnäleseitä
2 1/2 dl ruis- tai vehnärouhetta
2 1/2 dl auringonkukansiemeniä
4 tl ruokasoodaa
2-3 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 l piimää


Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa. Kaada joukkoon siirappi ja piimä ja sekoita tahmeaksi taikinaksi. Nosta taikina kahteen 1,5 litran voideltuun vuokaan, taputtele pinta tasaiseksi jauhotetulla kädellä.

Paista leipiä 175 asteisessa uunissa puolitoista tuntia. Käännä sen jälkeen uunista virta pois, mutta jätä leivät vielä muhimaan jälkilämpään puoleksi tunniksi. Jäähdytä leivät ritilällä leivinliinan alla. Jäähtyneen leivän voi pakastaa.

Mehevä vuokaleipä
Kotikokki-sivustolta 


Tykkään vuokaleivistä, koska ne on helppo leipoa kasaan ja ulkomuodosta tulee yleensä kaunis. Tämä Kotikokki-sivustolta löytämäni perusohje on helppo, usein tavoin muunneltavissa ja nimensä mukaisesti tosi mehevä. Se on onnistunut joka kerta. Vaikka taikinaa pitääkin nostattaa kolmeen otteeseen, varsinaiseen leipomiseen ei mene paljon aikaa. Yleensä lisäilen taikinaan aineksia vähän mieleni mukaan. Tykkään rouheisuudesta ja siemenistä, joten useimmiten korvaan osan jauhoista pellavansiemenrouheella, auringonkukansiemenillä ja ruis- tai venhärouheella. Yleensä jauhoista voi korvata siemenillä noin 10 %, jotta se vielä kohoaa ja pysyy hyvin koossa. Vehnäjauhot voi korvata hiivaleipäjauholla tai osittain grahamjauhoilla.

Tässä perusohje lisätyllä ruisjauhon osuudella:

5 dl     42-asteista vettä
1 pss   kuivahiivaa
1 dl     kaura- tai neljän viljan hiutaleita
2 dl     ruisjauhoja
7–8 dl vehnäjauhoja
2 tl      suolaa
1 rkl    siirappia

Sekoita lämpimään veteen ruisjauhot, siirappi, hiiva, suola ja hiutaleet. Anna tekeytyä 1/2 tuntia peitettynä. Lisää vehnäjauhoja vähitellen alustaen. Taikina saa jäädä löysäksi! Anna kohota 1/2 tuntia liinalla peitettynä.

Voitele voilla leipävuoka. Nostele taikina vuokaan. Anna kohota vielä n. 1/2 tuntia peiteltynä.

Paista 250 asteessa n. 1/2 tuntia.

Parmesaanileipä
Euracon-keittiön ohjeen mukaan

Italiassa rakastuin pitkään kypsytetyn parmesaanin makuun. Parmesaani tekee lähes ruuasta kuin ruuasta parempaa! Se sopii pastoihin, vuokaruokiin ja kuorrutteeksi. Itse olen käyttänyt sitä esimerkiksi katkarapuvuuassa ja paistettujen kesäkurpitsojen päällä. Nam. Leipään se tuo suolaisuutta ja mehevyyttä. Noudatin alkuperäistä ohjetta sellaisenaan. Leipä on koostumukseltaan lähes pullaa. Sopii hyvin keittojen ja salaattien kanssa nautiskeltavaksi.

Ohjeen mukaan 2 vuoallista, mutta minä tein tästä yhden ison muhevan vuokaleivän:


4 dl maitoa
1 pala (50 g) tuorehiivaa
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl raastettua parmesaania
2 rkl tuoretta oreganoa silputtuna tai 2 tl kuivattua oreganoa
0,5 tl suolaa
n. 5 dl vehnäjauhoja
1 dl oliiviöljyä

Voiteluun:maitoa
n. 0,5 dl raastettua parmesaania, oreganoa

Murenna hiiva kädenlämpöisen maidon sekaan. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi velliksi. Peitä kulho liinalla ja anna seistä noin 15 minuuttia. Kun taikinan alku kuplii kevyesti, lisää parmesaani, oregano suola ja suurin osa vehnäjauhoista. Sekoita hyvin esim. kädellä. Kaada sekaan öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, taikinaa koko ajan vaivaten, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja käsistä. Taikinan tulee olla pehmeää, mutta käsiteltävää. Ripottele työpöydälle vehnäjauhoja ja kumoa taikina pöydälle. Jaa taikina kahtia. Leivo molemmista taikinapaloista pötköt ja leikkaa kumpikin 16-18 osaan. Pyörittele paloista pullia ja aseta pullat molempien vuokien pohjalle paririviin. Asettele loput pullat paririvin päälle. Peitä vuoat liinalla ja anna leipien kohota noin 10 minuuttia. Voitele leivät maidolla ja ripottele pinnalle parmesaania ja oreganoa. Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes leivän pinta alkaa saada väriä.

 Tuoksu on huumaava eikä maussakaan ole moitittavaa.

Rapea ja nopea olutleipä

Viimeisenä on leipä, jonka maku ja koostumus ovat uskomattoman kohdillaan suhteutettuna mitättömään vaivaan, mitä leivän leipomiseen kuluu. Ainekset vain sekoitetaan kasaan ja kaadetaan vuokaan. Soodan ansiosta leipää ei tarvitse sen kummemmin edes kohotella, kunhan lyö uuniin vaan. Tässä siis ohje leivontaa vierastaville! Leivän kuori on ihanan rapsakka ja sisus pehmeä. Maku on moniulotteinen, jopa hieman makea. Maistuu varmaan niillekin, jotka eivät oluesta oikein perusta! Variaatiota leipään saa tietenkin eri olutlaatuja kokeilemalla. Minä käytin Olvin Vaakunaa. Täysmallasolut toikin leipään täyteläisen maun.

Ohjeen määrät ovat vähän hassut, koska pastanjauhajat ovat muuttaneet ne Ameriikan mitoista:

7,2 dl vehnäjauhoa (tässä en korvaisi millään tummemmilla tai kokojyväisemmillä jauhoilla)
1-1,5 rkl leivinjauhetta
hieman vajaa tl ruokasoodaa/leivinsoodaa
hieman vajaa tl suolaa
0,6 dl sokeria
3,6 dl vaaleaa tai tummaa olutta

Sekoita kuivat aineet keskenään ja niihin olut. Lapa vuokaan. Vuoan voi ennalta kevyesti öljytä, niin leipä tottelee paremmin, kun sitä aikanaan houkuttelee ulos jäähtymään.

Paista 190 C:ssä 55-60 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä ensin muutama minuutti vuoassaan ja kopauta leipä sitten ulos. Voi olla hyvä idea jäähdytellä sitä vielä hetki tämän jälkeenkin. Tuore, liian kuumana leikattu leipä nimittäin tuppaa helposti hajoamaan käsiin, vaikka veitsi olisikin iskukunnossa.

Leivän pinta muistuttaa mielestäni hieman oluen vaahtoa; se on hauskasti "kuohuvan" näköinen. Harmi, etten muistanut napata leivästä kuvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti